Ulla-Maija Gracen HYVÄN OLON BLOGI

 

Ulla-Maija Gracen hyvänolon BLOGI tuo esille, ajankohtaisia hyvän olon saavuttamiseen liittyviä vinkkejä, itsehoito-ohjeita, alan ajankohtaisia wellness hyvon olon asioita ja kirjoittajavieraiden artikkeleita.

Kirjoittaja vieras UMG blogissa, Enni Leinonen

 

LÄHTEVÄN SAATTAMINEN ON SAATTOHOITOA
 

Minkälainen on hyvä lähteminen
Kuka tarvitsee saattohoitoa? Onko hyvä kuolla kotona, hoivakodissa vai sairaalassa? Kuka vastaa hoidosta ja ketä kuunnellaan. Minkälainen on hyvä lähteminen?
Näitä kysymyksiä pohditaan, niin terveyden huollon puolella kuin omaisten keskuudessakin. Varmuudella ei kukaan voi sanoa mikä olisi paras vaihtoehto. Kuolemaa on ainutkertaisuudessaan vaikea laittaa mihinkään viitekehykseen.
Toki voidaan puhua saattohoidon eri vaiheista, kivun lievityksestä, palliatiivisesta hoidosta, terminaalivaiheesta ja näiden kestosta.
Kuolevalla on fyysisiä, psyykkisiä, sosiaalisia ja hengellisiä tarpeita ja nämä tasot ovat mukana kuolemisessa. Jokaisella on oikeus kokonaiseen ja loppuun asti elettyyn elämään.

Ensimmäinen kokemukseni saattohoidosta 5-vuotiaana
Minun kokemukseni saattohoidosta on lähiomaisena ja aroma/wellnessterapeuttina.  Ensimmäisen hyvin läheisen kokemuksen saattohoitoon ja kuoleman sain jo 5-vuotiaana, kun äitini ja mummoni hoitivat ukkini kotona v.1958 kesän aikana. Siihen aikaan maalla oli tapana huolehtia kuolevat kotona. Eikä silloin ollut mahdollista jäädä keskussairaalaan/kunnansairaalaan kuukausiksi hoidettavaksi.  Seurasin lapsen tavoin hiljaisesti ihmetellen mitä kotona oikein tapahtuu. Hoitona oli kipua lievittäviä lääkkeitä. Ja ukille valmistettiin ruokia ja juomia, jotka mahdollisesti maistuisivat.
Äiti ja mummo päivystivät ympäri vuorokausien. Pitivät huolen puhtaudesta ja muusta hänen hyvin voinnista. Ukki oli silloinkin osa jokapäiväistä elämää.

Nyt aikuisena olen tajunnut ettei parempaa vaihtoehtoa saattohoidolle ole. Kun ukki sai, -vaikka olin vasta lapsi-, minua ei jätetty ihmetyksen valtaan, vaan äidin sylissä sain jättää hyvästit kun hänet oli laitettu valmiiksi viimeiselle matkalle.

Mummoa saattamassa 15 -vuotiaana
Olin 15-vuotta, kun mummoni kuoli. Hän oli viimeiseen asti henkisesti voimissaan, 97-vuoden iästä huolimatta. Äitini  hoiti häntä kotona viimeisiin viikkoihin saakka, äidin tukena olimme minä ja siskoni. Kun hänet siirrettiin terveyskeskukseen, me nuoremmat vuorottelimme sairaalassa yötä päivää. Apua ei järjestynyt ”viralliselta” taholta, mutta me selvisimme.

Sairaalalla ei ollut mielestäni minkäänlaista saattohoitomallia, perushoito tehtiin tietenkin.  Minä en silloin vielä tiennyt aroma/wellnwesshoidoista mitään, -valiettavasti. Pidimme mummoa kädestä ja puhuimme kaikenlaisia asioita. Kohensimme hänen asentoaan. Olimme tukena sen minkä pystyimme. Aito läsnäolo on varmasti yksi tärkeimmistä asioista saattohoidossa, oli lähtevä tajuissaan tai ei.

Wellness hoidot hyvänä apuna saattohoidossa
Sain olla saattamassa 3kk sitten äitiäni viimeiseen lepoon. Tämänkin tehtiin sisareni kanssa yhteistyössä, olemalla äidin luona viimeiset ajat niin päivällä kuin yölläkin. Paikkana oli upouusi
hoivakoti. Hoitajilla ei ole aikaa olla kuolevan luona, edelleen asiat keskittyvät vain perushoitoon.

En nytkään päässyt selville, mikä saattohoidon malli heillä on, - vai onko sitä. Nyt minä tiesin aroma/wellnesshoidoista,- onneksi. Käytin Jasminia tuoksukivessä viemään pois kuolemanpelkoa niin itseltäni kuin äidiltäni. Samoin käytin Stress Freetä ja Positive Spiritä viemään pois ahdistusta ja tuomaan levollista mieltä. Päivittäin raikastin kasvoja ja kehoa aromavesillä (Ruusu, Apelsiininkukka, Laventeli), jotka ovat erittäin hyvä vaihtoehto tässäkin tapauksessa. Käsien hierontaan käytin Hyvänmielen hierontaöljyä. Silminnähden voi huomata miten äiti piti näistä toimenpiteistä. Hän oli rauhallinen koko saattohoidon ajan. Saimme sisareni kanssa kiitosta niin lääkäriltä kuin hoitajiltakin, siitä miten hyvin viimeiset päivät menivät. Lääkityksenä äidillä oli vain kipulaastari, jonka teho ei riittänyt normaalisti aikaisemmin.

Olen vakuuttunut että, wellnesshoidot eri muodoissaan ovat erinomainen apu saattohoidossa. Niistä on apua omaisille, hoitajille ja ennen kaikkea saatettavalle. Olen kiitollinen, että sain kokea tämän asian äitini välityksellä. Olen myös etuoikeutettu saatuani UMG koulutukset, vain tästä syystä pystyin tekemään saattamisen kokonaisvaltaisesti ja huomioimaan ihmisen kaikki tasot, jotka asiassa pitää ottaa huomioon.

Enni Leinonen
UMG diplomiaromatrapeutti, ja UMG- Wellnesss Terapeutti
omaishoitaja
www.ennileinonen.fi

Lisää tietoa Stress Freestä ja Positive Spirit:  http://www.aromatica.fi/lg_stressfree1 
Hyvänmielen hierontaöljy:http://www.aromatica.fi/hierontaoljyt
Verkkokauppa: http://shop.aromatica.fi/cat/product_catalog.php?c=60
Aromatica - Wellness jälleenmyyjät: http://www.aromatica.fi/jall_hoitolat

 

Hyvänmielen hierontaöljy

        

           Ruusuveri

    Neroli /

    Appelsiininkukkavesi

         Stress Free