Ulla-Maija Gracen HYVÄN OLON BLOGI

 

Ulla-Maija Gracen hyvänolon BLOGI tuo esille, ajankohtaisia hyvän olon saavuttamiseen liittyviä vinkkejä, itsehoito-ohjeita, alan ajankohtaisia wellness hyvon olon asioita ja kirjoittajavieraiden artikkeleita.

Kirjoittaja vieras     Leila Kirra

Osaamista, toivoa ja mielihyvää saattohoitoon
Satakunnan Syöpäyhdistys ja Länsi-Suomen Diakonialaitoksen Diavire järjestivät jo neljännen kerran saattohoitokoulutuksen työpaikallani Länsi-suomen Diakonialaitoksella Porissa. Tämänkertaisena aiheena oli: Osaamista, toivoa ja mielihyvää saattohoitoon. Minua kysyttiin koulutukseen puhumaan mielihyvähoidoista saattohoitoon liittyen. Mieleeni juolahti heti ajatus, että Ulla-Maija täytyisi saada paikalle puhumaan. Koulutuksessa oli meidän talomme lisäksi ympäri Satakuntaa vajaat sata osallistujaa eri hoitopaikoista, myös lääkäreitä.

 

Itse olen ollut talossa sairaanhoitajana joulukuussa tasan 10 vuotta. Viimeiset 3 vuotta olen saanut työskennellä osa-aikaisesti (60%)  UMG Wellness terapeuttina. Olen saanut olla pelkästään mielihyvän tuottajana ja olen ylpeä siitä. Pidän työstäni todella paljon. Se on paitsi antoisaa ja hyödyllistä, myös pitää itseni tasapainoisempana ja hyvinvoivana. Toistaiseksi olen tehnyt hoitoja kuntoutusasiakkaille, mutta  olen innostunut ja hyvilläni siitä, että suunnitelmissa on kosketus ja aromaterapiaa myös saattohoitoon sekä muille asukkaille. Muutaman kerran olen kokeillut saattohoito/vuodepotilaalle ”kosketushoitoa”. Signaali on ollut erittäin myönteinen ja kannustava. Selvästi aistin, että tilausta on sekä asiakkailla että omaisilla.

WELLNESS MIELIHYVÄN TUOTTAJINA SAATTOHOIDETTAVALLE JA HÄNEN LÄHEISILLEEN

 Ulla-Maija Grace puhui ensin Ihmisyyden arvokkuudesta: Ajatuksia ihmisen kohtaamisessa tämän elämän päättyessä. Miten  kunnioittava  lähestyminen säilyttää ihmisen arvokkuuden, itsekunnioituksen, tasapainon ja yksilöllisyyden. Hän kertoi myös, että mielen kehä muuttuu laajemmaksi kuin ruumiin kehä. Mieli aistii toisen läsnäolon, vaikka sitä ei lähellä olija aina tunnista. Tuoksut ja kosketus herättävät tähän tilaan ja tämän hetken läsnäoloon.

Kiinnipitämisessä ja luopumisen vaikeudessa kosketus ”hoito” helpottaa saattajan avuttomuuden kokemusta ja tuoksut vaikuttavat rauhoittavasti myös häneen.

Wellness  hyvänmielenhoidot ja miten ne vaikuttavat:
Eteeristen öljyjen tuoksujen sekä fyysiset vaikutukset:

Kaikki TUOKSUT  vaikuttavat aivojen limbiselle alueelle

Ulla-Maija havainnollisti miten TUOKSUT vaikuttavat aivojen limbiselle alueelle; ” Kun jokin tuoksu kulkee nenämme kautta aivojen limbiselle alueelle (tunnekeskukseen), me emme voi estää sitä, se  vaikuttaa välittömästi. Jos tuoksu on miellyttävä ja siitä on miellyttäviä muistoja, se vaikuttaa mielialaamme kohottavasti ja päinvastoin ikäviä muistoja mielen tuova tuoksu mielialaa laskevasti. Tuoksun vaikutuksella ei ole mitään kiertoteitä eikä rajoitteita. Esim. Ruusu virkistää, piristää ja tuo muistoja, Jasmiini vie kuolemanpelkoa.  Aromatican - Wellness sarjasta saattohoitoon sopii mm. ahdistukseen, selkeyteen tyyneyteen Positive Spirit ja Stress Free lotionit.  Hyvään uneen: Sweet Dreams lotion. Fyysisiä vaikutuksia haluttaessa mainittakoon Kolotus geeli/öljy, Fibromix geeli/öljy .

 HOITOJEN VAIKUTUS SATTOHOIDETTAVAAN

  1. hieronta, kosketus ja hoitoöljyjen fyysiset vaikutukset
  2. tuoksun vaikutukset, rauhoitus, ahdistuksen lievitys
  3. yhteisten muistojen herättäminen
  4. läheisen ja potilaan välinen vuorovaikutus

 

HOITAJAN HYVINVOINTI POTILAAN HYVÄNOLON JA HYVÄN MIELEN EDESAUTTAJANA

Ulla-Maija Grace herätteli hoitajia miettimään saattohoidossa:  Mikä on oma asenne vanhenemiseen ja kuolemaan, miten voin tukea saatettavaa ja omaisia, osaanko olla kuuntelija/lohduttaja? ja kun on vain osa-aikaisesti, ei 24 h/vrk. Miten se vaikuttaa lähtijään, entäpä hoitajaan? Ulla-Maija myös heitti ilmaan kysymyksen ” oletko halunnut saattohoitajaksi, kenties ajautunut? Kysy itseltäsi: Onko minulla hyvä olo, miksi väsyn, mikä tuo hyvää mieltä.. jos et tiedä et voi muuttaa sitä, itseäsi tai asennoitumistasi.

Minun mielestäni nämä asiat ovat todella tärkeitä pohtia.

 Ulla-Maija Grace kertoi kädestä pitäen miten pienellä vaivalla ja määrillä (taloudellisuus) voidaan saada aikaan hyvää oloa niin saatettavalle/ potilaalle/asukkaalle kuin myös omaisille. TEHDESSÄSI HOITOA  LEVÄHDÄT,  JA HOIDAT MYÖS ITSEÄSI!

Palaute koko saattohoitokoulutuksesta on pääsääntöisesti ollut positiivista. Tärkeää ja positiivista on mielestäni myös myötämielinen asennoituminen lempeisiin hoitomuotoihin talossamme, etenkin lääkäreillä.

”Ulla-Maijan luento oli inspiroiva. Haluan, että meillä jatkossa käytetään tuoksuja nykyistä enemmän ihmisten ”avaamisessa, herättelyssä ,innostamisessa, ravitsemisessa, muisteluun upottamisessa. ”Luennolla heräsi paljon ajatuksia muistisairaiden ja masentuneiden potilaiden ”tuoksuhoidoista”, jotka ovat jääneet itselleni ajatuksen asteelle,” kertoi ylilääkäri Mirja Koivunen. Hän lisää vielä, että ”meillä kun on paljon vanhoja miehiä esim.  kesällä vihtatalkoot ovat ihanat. Tervantuoksu voisi monelle olla terapeuttinen. Me käytämme jo  kanelikorppujen tuoksua.  Joulun aikaan toivoisin jonkun hoitajan paistavan vaikka vain muutaman joulupiparin päivisin, silloin tulisi hyvä mieli kaikille.”

Johtajamme Sanna-Mari Pudas-Tähkä oli myös tyytyväinen luentoon. Erityisesti häntä puhutteli kosketus ja sen tärkeys.

 "Hemmotteluhoidot ovat mainio lisä vaikeasti sairaan saattohoitopotilaan hyvään hoitoon. On hienoa, että potilas saa kivun ja ahdistuksen vähentämiseksi mielihyvää tuottavia hoitoja. Niillä saatetaan joissakin tilanteissa saada jopa parempia hyötyjä kuin lääkityksellä. Olemme suunnitelleet mielihyvähoitojen tarjoamista potilaiden lisäksi myös saattohoidettavien omaisille,"toteaa lääkäri Kristiina Halminen.

LÄNSI-SUOMEN DIAKONIALAITOS tarjoaa saattohoitoa sotainvalidien sairaskoti- ja kuntoutuskeskuksessa. Saattohoito Diakonialaitoksella perustuu tutkittuun tietoon, erikoisosaamiseen jo yli 20 vuoden kokemukseen.

Erityisesti kivunhoito on meillä sydämen asia. Siihen on nykyään monia tehokkaita keinoja. Iloitsemme siitä, että voimme tarjota potilaillemme yksilöllistä ja laadukasta saattohoitoa.

Potilashuoneet ovat viihtyisiä ja hyvin varusteltuja. Erikoisvuode ja korkealaatuinen patja tekevät vuoteessa olon mukavaksi. Omaisella on halutessaan mahdollisuus yöpyä potillaan luona tai eri huoneessa. Diakonialaitoksen luonnonkaunis ympäristö ja talon monipuolinen vapaa-ajan ohjelma ovat kaikkien asiakkaiden käytettävissä.

Sairaanhoitaja, lymfaterapeutti, UMG-Wellness terapeutti

Leila Kirra
www.leilakirra.fi
www.pdl.fi
http://www.aromatica.fi/tuotteet1